HAI AWAK. AWAK YANG SEDANG TERSENYUM TU

SUPPORTER

Thursday, December 29, 2011

mainan dunia.

Assalamualaikum !

“ disisimu aku terdiam seribu bahasa, dihatiku bergetar sejuta rasa, namun sukar untuk aku meluahkan, ku cinta padamu,  nafasaku terhenti bila melihat dirimu, terasa pantas degupan jantungku”

Perlahan saja bunyi telefon bimbitku berbunyi. Harap – harap insan yang menghantar mesej kepada diriku tidak mengganggu hidupku setelah kekuatan diriku pulih semula.
Namun sangkaanku meleset. Insan ini memang tidak pernah faham apa erti kawan yang sebenar. Bila diriku diperlukan, baru terkinja – kinja mencariku. Aaaaiiissshhh ! aku mengeluh panjang melihat deretan digit pada paparan ‘handphone’ milikku. Tapi aku tersenyum melihat SMS yang dhantar olehnya.
“ 
boleh tolong bagi cadangan pengenalan assignment ak x?”


Ringkas tapi cukup bermakna. Dia pernah mengganggu lenaku suatu ketika dulu. Dia pernah membuat diriku terawang – awang dengan janji manisnya dulu. Dia pernah mengajar diriku menjadi orang yang sabar menghadapi dugaan dalam kehidupan dan dia juga telah mengajar diriku untuk membenci manusia dibumi ini !
Aku mengeluarkan laptop milikku dari beg. Perlahan – lahan aku mengaktifkan laptop kesayanganku ini. selepas semua ‘software’ dalam laptop ini bersedia, aku mula mengakses laman muka buku. Disitu aku telah menghantar contoh assignment ke profil muka buku miliknya.

Senyap !


Tiada ucapan terima kasih. Tiada langsung khabarku ditanya. Aku tertunduk. Terkilan. Aku mula memujuk hatiku. Aku yakin pertolongan aku terhadap dirinya sebentar lagi mesti dicatatkan sebagai kebaikan. Aku bahagia kerana aku tidak melakukan perkara sebegitu terhadap orang lain. Bagi diriku, manusia yang tidak pandai berterima kasih adalah orang yang amat rugi.

Lima bulan telah berlalu. Kini dia ‘block’ muka buku aku. Tanpa alasan yang munasabah. Aku bertanya kepada kawan baiknya. Namun tiada jawapan yang pasti. Aku hanya tersenyum. Kini aku yakin berada dipihak yang benar. Manusia yang benar tidak akan lari dari kenyataan.

Hari ini, seperti biasa, aku membuka laman muka buku. Tertera nama insan itu di butang ‘friend request’. Otakku mula berlegar ligat. Mencari jawapan yang pasti. Mengapa setelah hampir berbulan lamanya membuang profilku dari muka buku miliknya,namun sekarang mencari diriku semula? Setelah aku bertanya rakan yang baik dengannya, rupa – rupanya manusia itu mahu mendapatkan pendapat daripadaku mengenai tugasan kolej.

Apa ini?

Susah sangat aku nak memahami keadaan ini. mungkin benar. Hidup di dunia ini diibaratkan sebagai pentas opera. Namun bezanya hanya didunia tidak memerlukan skrip, tingkah laku manusia tidak boleh dikawal, hati manusia tidak boleh dibaca, kesakitan hati tidak dapat dibendung jika diri ini rasa dipergunakan. Kita barisan pelakonnya. Dari kain putih kita yang mencorakkannya.





p/s : usah bermain perasaan, kelak diri sendiri yang rugi.

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Monday, December 26, 2011

hati sekeping namun banyak belahnya.

Hari ini hari minggu. Andy masih bergolek – golek diatas katil bujangnya. Bagi dirinya, hari minggu hari untuk bermalas – malas. Selepas hamper seminggu dirinya sibuk dengan nota kuliah dan tugasan tambahan yang diberikan oleh pensyarahnya. Lagipun bukan selalu dia dapat pulang kerumah.

Telefon bimbitnya berbunyi.

Andy jom kua. aQ boring gler nie. Then, ade bende penting yang aQ nak gtaw. Mesej yang datangnya daripada Salina, kawan rapatnya. Andy bangun dan terus mencapai tuala. Sebelum masuk ke dalam bilik air, Andy masih sempat menyisir rambutnya yang kusut.
Selepas mandi, dia bersiap – siap. Dengan fesyen ala korea yang digemarinya, dia melangkah keluar dari bilik dengan yakin.

“nak pergi mana tu dy? Jom sarapan dulu,” tegur mama Andy.

“Ok ma,” jawab Andy pendek.

Selepas makan, Andy bersalam dengan mamanya.

Andy membalas mesej Salina; Lina aQ dah kua dari rumah. Jumpa jap g =).

Hubungan antara Andy dan Salina yang agak rapat sering kali disalah anggap oleh rakan sekuliah mereka. Namun mereka tidak kisah. Benda tidak betul.

“ Dy semalam aku dengan Zack baru declare.” Kata Salina tersenyum.

“ ye ke? Baguslah. Akhirnya ko dapat ape yang ko nak kan,” balas Andy.

Salina tersenyum dan berkata “ thanks banyak – banyak Dy. Ko banyak tolong aKu selama ini. jangan risau kita tetap kawan.”

Tiba – tiba telefon bimbit Salina bordering.

“ Dy I need to go now. Aku nak g tengok wayang dengan Zack. Bye.” Salina berjalan berlalu pergi.
Hati Andy berasa amat sayu. Dia menahan air matanya dari keluar. Hanya gelingan air mata dan hati yang pilu menjadi penemannya. Hatinya keliru. Adakah rasa ini disebabkan rasa cinta atau takut kehilangan kawan rapat yang sebaik Salina?

p/s : dalam dunia ini tak semua menjadi hak mutlak kita. Perkara yang perlu kita terapkan dalam diri ialah BERSEDIA =)

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

AKU PUN BOLEH !

Sedar tidak sedar dunia semakin ke penghujungnya. Kalau dahulu gigi tumbuh sebatang – sebatang sekarang gigi itu banyak maslah. Ada yang terpaksa dicabut dan ada juga yang perlu ditampal. Kalau dahulu rambut nipis semasa bayi, sekarang rambut makin menebal menunjukkan kedewasaan. Alih – alih nanti apabila sudah tua, rambut yang ikal mayang semakin menipis dan terus botak.

Kehidupan sebagai remaja banyak pancaroba. Pelbagai perkara yang nak dicuba. Benda yang dihalang itulah yang ingin dilakukan. Darah tengah panas. Gitulah gamaknya. Seperti aku. Umur sudah memasuki alam 20an. masih terasa saat – saat terakhir di alam persekolahan. Masa itu, rambut pun skema je. Muka pun tak tejaga. Jerawat tumbuh macam cedawan lepas hujan. Baju putih berseluar hijau. Rutin hari persekolahan ditempuh dengan cara yang sama kecuali Sabtu dan Ahad ! masa itulah masa digunakan sepenuhnya untuk berehat.

Masa zaman persekolahan, kawan – kawanku sendiri tidak tahu bercinta – cinta. Jauh berbeda dengan remaja zaman sekarang. Sekolah rendah dah sibuk bercinta. Padahal pakaian dalam masih dibeli oleh ibu bapa. Tanpa segan silu berjalan beriringan. Mungkin darah remaja sentiasa panas. Hokum halal haram diketepikan dulu. Yang penting masing – masing mempunyai kekasih hati. Bagi mereka, kawan – kawan yang menegur tingkah laku mereka semasa bercinta bersikap kolot. Orang hulu katanya. Tak up to date.



Siapa tidak mahu bercinta?

Masa bercintalah bumi yang bulat ini seperti kita yang punya. Berkasih sayang antara satu sama lain. Belum tentu lagi pasangan ketika itu adalah kekasih yang pasti. Kekasih yang mampu membawa kita ke syurga abadi. Setiap derap kaki meniti hari – hari kehidupanku, kini ku sedar cinta dunia tidak kemana tanpa meletakkan Cinta Allah SWT di tangga ke atas. Hubungan cinta Adam dan Hawa hanya dirahmati jika berlandaskan Islam.

Bukan aku tidak mahu bercinta. Jika dilihat kredit dalam nombor Celcomku, amat cukup untuk bermesej antara satu sama lain. Membuat panggilan, ber’b’ ber’sayang’ ! aahhh amat cukuplah. Lagi – lagi telco sekarang banyak menawarkan pelbagai pilihan. Pilih je plan mana yang dikehendaki. Namun disebabkan aku sedar Islam itu indah, Islam itu suci, Islam itu bersih, Islam itu segalanya, maka aku tekad menjauhkan diri dari perkara yang bisa mencemarkan agama dan imanku.

Bukan tidak ada mata – mata wanita diluar sana bermain mata denganku, namun demi jihad melawan nafsu diri sendiri, aku tegar menolaknya. Semasa zaman remaja inilah kita perlu membina satu dahan untuk berpaut. Dipaut dengan erat bagi mengelakkan diri dari terus hanyut dengan permainan dunia.

Percayalah ! janji Allah SWT itu pasti. Namun kita tidak mengetahui bagaimana janji itu ditepati. Usahlah membawa diri ke cinta dunia yang tidak pasti selagi kita tidak meletakkan cinta Allah SWT ditangga pertama. Wallahualam =)

p/s : idea datang berlimpah – limpah secara tiba – tiba. Ayuh beramal kawan – kawan !

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Thursday, December 22, 2011

wow !! Giveaway Daripada MR. DarkBatman kita !



Wow ! mencuba nasib untuk dapatkan hadiah dalam segmen Giveaway by Darkbatman sebagai penghargaan kepada Follower Blognya yang setia ! banyak gila hadiah yang nak diberi. Jimie mencuba nasib dalam segmen ini. minta – minta ada tuah di situ =)




nampak tak betapa banyak hadiah yang nak diberi oleh cik Darkbatman? p yang bestnye ade plak handbag warna merah ! menonjol giler handbag itu. ley aQ ringan - ringankan tangan bagi kat mak aQ. hee. kompem happy gler t dye.kan3x.


kalaulah rezeki kali ini berpihak kepada aQ, maknenya aQ ley buka tahun baru 2012 dengan kegembiraan yang terlampau. bukan senang nak dapat semua nie sebab kompem ramai yang join segmen ini.


aQ nak :

 1. garlic capsul ! baik untuk kesihatan nie. sesuai untuk kurangkan kadar lemak darah
2. handbag merah ! nak hadiahkan kat mak aQ sebab ye sangat2 suka handbag !
3. keychain Universal Studio ! bab2 sponsor aQ memang amat suka. bak kato orang 1 dalam 1000 !
4. lotion ! aQ pun ley pakai. Maskulin uh ! hee
5. tetikus a.k.a MOUSE. sesuai ngat untuk aQ main angry birds ngn dota ! kan3x.
5. perfume DASHING ! sangat2 best bau dye. nak satu !!!
6. frame gambar . ley letak gambar dalam uh. 


sangat menarik hadiah yang Darkbatman tawarkan. kepada yang nak join korang g ke sini
jom join ramai - ramai !




P/s : semangat makin bertambah – tambah untuk dapatkan badan yang menarik tertarik lagi lepas dapat hadiah – hadiah ini !

tag : dayah dan hafiz

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Sunday, December 11, 2011

bOrn to bE VETERINAR !

Assalamualaikum !!
Jemaah Oh Jemaah !! apa khabar hari ini? sihat walafiat hendaknya ye. Hari ini aQ dan keluarga aQ g umah nenek untuk makan durian. Sedare aQ ajak makan durian KING ! al maklum dia tauke buah. Entah berapa ulas aQ baham hari ini. sampai kepala pun dah rasa pening semacam. Perut dah rasa sebu !

Tp demi “ update “ blog aQ nie supaya jangan bersarang aQ kuatkan jugakla untuk menaip menggunakan hujung jari aQ yang runcing nie.. hahahahaha~

Semalam aQ baca tentang Skim Baru Perkhidmatan Awam. Haruslah aQ menjengah profesion aQ akan datang. Penolong Pegawai Farmasi ! lepas membaca dengan teliti, yang tak berapa best, betapa susahnya nak naik dari U29 ke U32. Memang lah gaji masyuk p macam susah je nak naik gred. aQ muda lagi. Takkan nak duduk kat takuk yang sama je nanti. Tak hingin den !

Then, aQ mula google ! nak cari profesion yang aQ impikan selain farmasi iaitu VETERINAR. Apa itu veterinar? Veterinar merujuk kepada doktor haiwan. aQ memang impikan kerjaya ini suatu ketika dulu. Lepas membuat penelitian, agak mudah criteria yang disyaratkan untuk sambung ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Veterinar berbanding farmasi yang semakin lama semakin entah apa – apa criteria dalam profesion tersebut.

Sebagai suara orang muda, aQ nak jugak sambung Ijazah farmasi p agak sukar nak capai CGPA 3.8 ! berbanding veterinary iaitu 3.5 ! boleh maafkan lgi tang veterinary itu. Kalau ada pengalaman kerja CGPA turut turun.

Mata aQ dah bersinar – sinar lepas merasakan peluang untuk sambung veterinary agak tinggi. Alhamdulillah. aQ nak kejar cita – cita sehingga aQ mampu menggapai satu tanda aras yang tinggi. Tak aQ jadi manusia yang tidak ada motivasi. Semoga apa yang aQ impikan menjadi kenyataan. Semua ini untuk kepuasan diri dan membanggakan  mama dan ayah aQ.

Last but not least, doakan aQ aw ! sama – sama kita mengejar cita – cita yang telah diimpikan.




tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Saturday, December 10, 2011

cara buat Button Churp - Churp

salam untuk semua blogger !!

Dah lama tak update segmen tutorial. kali ini aQ nak beritahu cara buat button Churp - Churp. nampak tak kat blog aQ sebelah kiri itu?? macam itula button dye. disebabkan ini bukan tutorial dari aQ so aQ cuma dapat bagi link sahaja !

tekan tutorial ini.


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Friday, December 9, 2011

Hang Tuah itu Melayu

Assalamualaikum !!







Tengok tajuk rasa – rasa macam aQ nak buka tajuk sejarah pulak kan. Tp dalam buku sejarah tak ade pun sebut tentang Hang Tuah. Nak dijadikan cerita, hari ini aQ kua g JUSCO. Pergi menonton cerita paling HOT di Malaywood sekarang ini. OMBAK RINDU !!

Ramai sangat pengkritik – pengkritik tak berbayar dalam paggung itu. Ada yang sedih, tersentuh. Tp yang tak berapa nak best bila ada penonton itu tiba – tiba menjerit BODOH !! wow aQ yang kat depan dia nie tokojut la. Apo ko bondolaa mamat nie. Rupa – rupanya dia cakap Lisa Surihani a.k.a Mila Amylia bodoh sebab ada satu scene Lisa baling jam yang nak dihadiahkan kepada Aaron Aziz a.k.a Haris.


Tak kisah la ko nak cakap apa, tp hormatlah bro orang  lain nak tonton cerita itu. Mengenai cerita Ombak Rindu aQ nak bagi 4 BINTANG !!
  
Banyak an aQ bagi. Bukan apa. aQ memang tertarik dengan plot dan shoot serta mood yang dibawa. aQ agak teruja untuk menonton cerita ini sampai habis. Credit to Maya Karin a.k.a Izah. Lakonan Maya dalam cerita itu yang boleh buat jiwa meruntun. Susah nak cari perempuan yang setabah dan sebaik itu. Dengan kemanisan dan keayuan gadis melayu aQ terpanggil juga untuk terjatuh Cinta dengan Izah nie. Hahahahaha~


Klik di SINI 

Keseluruhan cerita aQ ….. gembira. Tak membazir aQ bayar RM 10 !!

berbalik kepada tajuk diatas, aQ cuma nak cakap yang Orang Melayu walaupun nampak keras seperti Hang tuah, tp hati tetap jiwang. Macam Hang Tuah. dia kan jatuh cinta kpada Puteri Gunung Ledang. Walau macam mana pun, lumrah alam kita takkan dapat tipu. Maka tersebutlah al kisah semasa aQ tonton wayang cerita Ombak Rindu, ramai giler pakwe2 megusung makwe2 ke hulu ke hilir dan destinasi terakhir menonton Ombak Rindu. Bahagianya setiap pasangan. mahu lepas tonton cerita Ombak Rindu pasangan yang berkelahi tadi bermaafan kat luar panggung.!!!


p/s: bila berfikir kembali, kasih sayang manusia itu sangat indah jika disandarkan kepada cinta Allah SWT..(pengajaran dalam watak Izah dan Haris).

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Wednesday, December 7, 2011

jelajahi Konsert Yuna !

                                                  ASSALAMMUALAIKUM !!!!

Salam sejahtera salam perpaduan salam 1Malaysia. HAMEK !! aQ dah rasa macam nak jadi calon untuk bertanding masa PRU 13. p disebabkan aQ masih budak kecik ( 20 tahun ) xley la nak bertanding. Tunggu tua2 sikit la kot.hee.

Sekarang banyak sangat promo tentang konsert Yuna yang boleh ditonton secara LIVE. Caranya korang boleh kLik kat sini. Wow !! macam gempak je an Yuna nak buat konsert. Lepas berembun bagai kat USA skrg ye nak wat konsert pulak. Thumbs up ! aQ nak belajar main gitar la darling. P belum ada kesempatan waktu lagi.

Nak tengok Yuna berceloteh bagai?? Klik sini !

Nanti aQ ingat nak masuk Youtube tgk tutorial cara petik gitar sambil hafal not yang perlu. Nanti bila dah standing yuna aQ masukkan video aQ dalam utube. Kompem gempak an ! pape pun gud luck to Yuna. yOu deserved to be a good singer at any country especially Malaysia !

kLik gambar ini !!!


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Tuesday, December 6, 2011

Churp Churp boLeh jana duit poket !!!


Wow !! churp churp berwajah baru sekarang. Mana aQ tahu bnde alah nie berwajah baru?
Hahaha~

Hasil dari blog walking teman – teman bloggerlah. Kalau aQ tak rajin blog walking kompem2 takkan faham apa bnde alahlah Churp Churp nie. Lepas penelitian yang terlampau, baru aQ faham bnde alah nie lebih kurang nuffnang gak la. Pengiklanan secara online. Tp lebih mudah EARN duit. Korang mesti nak duit hasil dari blogging. Dari buat benda tak berfaedah lebih baik blogging. Duduk diam – diam depan laptop. Jangan tengok benda yang menambahkan KELUPAAN korang itu.

Untuk pengetahuan korang, Churp Churp nie kalau korang nak daftar, tak perlu modal apa – apa. Jadi selamat la duit korang yang berkepuk – kepuk dalam handbeg / dompet ! korang just kena fill up benda yang diminta shj. cash OUT hanya boleh dilakukan lepas korang dah dapat RM 100 !

sebelum korang mendaftar dan menyelam lebih jauh lagi, klik :

Bagi yang baru tahu tentang Churp Churp korang ley daftar kat TEKAN SEKALI.


Cara – cara sign up sangat – sangat mudah asalkan korang ikut setiap step yang akan aQ bagi tahu nanti.

1.       1. Klik sign in with facebook ( sebelah kanan korang )
2.      2. Masukkan email dan kata kunci korang
3.      3. Tekan ALLOW
4.      4. Step yang berikutnya, aQ kredit kepada adik lyssa TEKAN SINI. Tutorial dye lebih terbaik !

p/s :  Selamat mencuba !




tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Monday, December 5, 2011

bezanYa J dan Z shj !

Gilo la NAJMI !

Bapak geram tibe2 nama aQ disebut. Tang bhgian dopan yang xbapo nak gembira. Gilo dia panggil aQ.

“ weyh kawan agak2 la nak panggil aQ gila. Senget sikit adela p xsampai thap tanjung R******* g.” pekik aQ kat kawan aQ sorang nie.

“ apa pulak najmi oi ! tue kan si NAZMI pemain  bola sepak kebangsaan. Dia main bola lawan Indonesiala.” Oyat kawan aQ.

“ lain kali bagi salam dulu. Nie aQ kat dalam tandas tiba2 dgr ko ckp NAJMI gilo. Tak angin satu badan?” balas aQ.

Fenomena NAZMI FAIZ. Budak nie pangkat adik je kat aQ. Umur pun baru 17 tahun p tahap permainan dio aQ tersngat2 salute. Tbaik ko dik ! aQ tumpang gembira dengan kemampuan ko. Kalau ko nak harapkan abang ko nie mengelecek bola bagai memang mimpi ngeri la. Bola sepak pun main kat dalam taman je. Wahahahahaha~

Bila aQ buka FB adola minah – minah melayu kebanyakannya meroyan bila sebut tentang Nazmi nie. Semua duk tawar2 diri nak jadi mak, akak, girlfriend kepada si Nazmi. aQ pun tak bernasib baik macam ko jang. Untung ramai suka. P jangan lupa diri pula. Jaga diri baik – baik. Tak perlu kontroversi murahan. Contohilah orang Nogori Sembilan si kembar tue ! zaquan ngn aidil. Untuk tahun 2012 si kembar dah tak main ngan skuad negeri Sembilan. Dorang g melompat ke ATM. apa pun selamat berjaya ! kirim salam kat Rita ngan Ayu.

Nazmi ! Ong Kim Swee dah risau tentang kepopulariti ko yang makin naik secra melampau. Sebagai pemain tengah focus weyh ! awek tpi dulu aw. Hee.

 Populariti si Nazmi nie semakin memuncak selepas beraksi cemerlang ketika membantu skuad bawah 23 tahun Negara meraih pingat emas Sukan Sea Indonesia bulan lalu biarpun namo dia disenaraikan pada saat – saat akhir. ( hikmah ado tue jang ).

Bola bola jugak bro p jangan lupo ambil SPM tahun depan. Ilmu segalanya. P yang pasti kaki kiri ko memang ado ong ! kasi masuk itu bola dalam itu jaring gol. Menang gak kita mengatasi pasukan ‘pelik sedunia’ tue kan. aQ bangga jadi rakyat Malaysia. COOL tp BERBISA !

Akhir kata, kepada skuad kebangsaan teruskan baiki mutu permainan korang sebab bidang bola sepak memang bidang yang korang pilih. Yang aQ nie bagi ubat kepada pesakit sampai umur 60 tahun ( kakitangan kerajaan ). Mampu ????


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

pusing - pusing kat CURVE 2011.

Selasa lepas bersamaan 29 november 2011, aKu masih kat KOLEJ. Budak baik gak aQ nie. Haha. Pelepasan untuk pulang ke rumah masing - masing 2 disember 2011. Dalam pukul 6.30 pagi aQ dah bangun. Lepas solat Subuh aQ melompat balik kat atas katil. Landing baik punya ! letak je kepala atas bantal terus lelap sampailah pukul 7.30 pagi. aQ bangun untuk mandi kat dalam bilik air ‘paling busuk di dunia’. Lepas sabun bagai aQ pun siaplaa. Roomate aQ merangkap member yang akan ikt sekali g the Curve dah bangun gak. Siap awal dri aQ. Lepas aQ make over diri, aQ g bilik jiran aQ. Depan bilik je. Hee.  Ketuk punya ketuk tak bangun – bangun ! aQ make a call la untuk kejutkan. Kang lambat plak g kelas. Sebelum g ngayau2 kat the Curve, ktrg derak ke kolej dulu untuk mengesahkan keberadaan KAMI dikolej itu. Lepas segala2nya siap, aQ ngan member – member turun dri tingkat 5 ke parking car untuk ambil kereta. aQ la yang jadi drivernyer.

aQ g jemput kawan pempuan ktrg plak, SHIMA ! sama – sama geng ngan aQ gak nie. Tbaik ! dari jauh dah nampak seorang manusia berkulit putih melepak. Kompom shima.

“ weyh camne plan kite lepas nie?” shima tanyo jejaka2 hensm dalam kereta aQ.

“ kompomla jadi. Harus membazir duit kat the Curve. Kalau tak jadi den polongkung palo sorang2,” jawab aQ dalam loghat nogori Sembilan. Ape kehe yop dalam keto tue ade 2 bdak kelatan sorang dax perak. P ape aQ kisah. Asalkan dorang faham.

Sampai je kolej ktrg trus gerak g kelas. Tak sampai separuh pun dax2 kelas aku. Ramai yang dah balik. Dari 84 orang yang datang 20 orang je. Maybe yang lain delay flight kot. Hahahaha~
Penyelaras kumpulan kitorang PUAN ********* ( kene nyurukkan nama. Takut nanti ye google name sndri terjumpa blog aQ. Matilleerr ) datang amik kedatangan. Mood ye hari nie baik giler walaupun xramai yang datang. Kalau tak kompom2 kitrng yang datang nie yg kene marah. Orang lain x datang ktrg yang kene tadah telinga. Hamik !

Lepas dapat buku Log untuk pratikal sebulan mase sem 6 tahun depan dan sign kedatangan ktrg dibenarkan balik ke asrama. 3 kumbang  1 bunga merangkap KAMI menuju ke kedai makan yang berdekatan untuk makan. Lapo la. Hanya Tuham je yang tahu. Perut aku dah bersyair sejak dri pagi tdi.

Lepas makan, ktrg balik ke asrama untuk tkar baju. Yelaa xkan nak g Curve pakai seluar sukan ! jeans la. Lepas solat Zohor ktrg bertolak ke Curve ! dalam perjalanan, ktrg nmpak ramai gler orang gne kereta VIOS. Berbulu jo mato nie. Yelaa kereta idaman KAMI ! punya la teruja masing – masing. Segala tepi kain kereta VIOS disingkap. Singkap punya singkap ktrg salah jalan da. Nie semua penangan VIOS.

Walaupun begitu KAMI tetap bersabar ! sangat2 sabar. Selepas ½ jam on the road, ktrg pun sampai. Disebabkan hujan. aQ cri parking bawah tanah ! bapak gelap bawah tue. Harpkan lampu2 romantik kat atas siling2 tue je. Sebelum masuk ke e-Curve, aQ snap pic tempat parking dulu. Semangat ! takut xjumpa kereta balik nanti.

Selepas semuanya selesai, ktrg menuju ke Cinema. Usha cerita apa yang ada. Tp mcm xbest crta ari tue. Ombak Rindu pun xkua g. jdi ktrg decide g main boling dulu. 1 game je ktrg main. Duit hrus disimpan untuk bende lain.

Daus yang menang main bowling ! aQ no. 2, shima no. 3 dan last but not least matwe ! oklaa tue. Akan datang kite wat KAMI TOUR 2012. Hahaha~
Lepas tue, ktrg g cari tandas kat cinema tdi. Lpas melepaskan hajat, ktrg snap pic ngn pelakon OMBAK RINDU ! wow hebatnye. Belum habis penerangan ! tangkap gambar dengan poster dorang je. Apekan daya aQ yang tak nak jumpa dorang. Dorang yang beria – ia nak jmp aQ.
Tahu tak lapar? Ish3x banyak an ktrg makan. Bukan selalu. Kitorang g makan kat KENNY ROGGERS ! kitrng amik tempat makan bahagian belakang. Matwe cakap kat belakang romantic sikit ley tgk permandgan indah a.k.a air pancut dan kolam. Lepas wat pesanan, ktrg borak2 la. Tak sampai 5 minit air sampai. aQ order hot caramel. Terangkat weyh minum. Manis memang manis p xloya. P yang loyanya pelayan laki ye. Kuku panjang dAN hitam ! nak wat laporan mula – mula. Tp malas la.suka ati ko laa.

Makanan pun sampai. Harus menikmati setiap detik kunyahan. Mahal bai ! sampai je bil, ktrg kne bayar RM 109.++. Jadi dengan jayanya ktrg jadi akauntan kawtim duit. Siap buka application kalkulator untuk kira. Yang tak bestnya, tunggu dorang bawak bil ke meja ktrg punyala lama. Sempatla janggut aQ tumbuh 1 inci ! lepas dah bayar, ktrg kua.

Sessi perbincangan diadakan…


“ nak g mana nie?” tanya aQ.
“ kita g F.O.S lah. aQ nak beli baju untuk awek aQ” jawab kawan aQ a.k.a lelaki sejati dan tebaik dunia. Siapa lagi kalau bukan firdaus. 
Baiknyo laki nie. Dia bujang ngn ktrg je. Balik perak jadi ‘somi’ orang. Lepas membeli – belah dan mengadakan sesi usha – usha, ktrg solat dulu. Penanda ke surau adalah NY skin solution. Terus je ktrg g belok ke kanan ! lepas solat ktrg usha PDI plak. Baju ade sale sampai 70% p mcam apo tah. Xlawa langsung baju. Yang xdo diskaun tue je yg lawa ! jdi xdela bnde yang ktrg bli.

Shima nak g Body Shop. Katenya nak bli set sabun n perfume. Lebih kurang RM 73.00 satu set. Wangi gak bau ye. Lepas tue, ktrg g IKEA. Jangan jeles. Ktrg beraksi disetiap show room dalam tue. Nak beli xdo motif. Masing – masing belum kahwin g. tunggu shima kahwin bulan 3 tahun depan. Boleh la dia bli.
daus, syadzwan, me !

syadzwan, shima, daus!


Murah2 gak barang kat IKEA. P yang xbest bila tang nak beli barang yang ade kat rak2 atas yang tinggi melangit. Kene amik sndri. Matiler dah mcm pekerja aQ tgk pelanggan yang nak beli barang. Nak wat cmne. Self service. Lepas pusing – pusing sampai xsanggup nak pusing g, ktrg keluar menuju ke Tutti Frutti ! si matwe nie mengidam giler ngan yogurt beku tue. Dia sorang je yang beli. Dah la mahal memang tak la bgi kami yang duit banyak nie. Si shima ngn daus beli ais krim mcD. Lepak2 kat tempat duduk yang ade kat depan mcD sementara tunggu waktu maghrb.

Lepas solat, ktrg balik ! penat dah ase. Sebelum ke asrama ktrg singgah makan dulu. Masing – masing makan mee goreng. aQ ngn shima minum ice blended. Si matwe minum teh O dan daus minum sirap ais. Jam dah pukul 9.15 malam. Nak kena masuk pukul 10 malam. Malam masih muda. Tp disebabkan rule dah xase muda. Hahaha~
Lepas melahap, ktrg balik ke asrma. Say hi hi bye bye jadi aktiviti KAMI. aQ yang kepenatan lepas mandi n solat Isyak terus terlelap sampaila esok pagi. aQ blik pagi tue jugak. Kata budak ‘baik’. 

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Friday, October 28, 2011

hati terkilan..

Apabila hati sudah terkilan. Beginilah jadinya. Dalam dunia ini bukan semua orang baik. Kadang kala orang yang dianggap kawan baik, sebenarnya musuh dalam selimut. Pernah korang rasa dipermainkan oleh kawan baik? Sakitkan. Bila sudah jadi begitu, kepercayaan terhadap orang lain makin kabur. Betul apa yang pernah diucapkan oleh mamaku. Sesungguhnya orang yang tidak akan membawa kita kea rah keburukan hanyalah keluarga.

Rakan baik? Dulu mungkin aku memerlukannya, tetapi setelah banyak kali hatiku dipermainkan, aku menjadi tawar hati. Mungkin hari ini aku yang kena tetapi tidak bererti aku bodoh. ALLAH SWT nak menunjukkan siapa diri kau yang sebenar. Berlagak alim, muslimah, kau lah yang terbaik, kaulah yang terhebat, kau lah yang berbaju longgar, kau lah yang muslimah dank au lah manusia yang menghantar pelbagai status ISLAMIK di facebook. Tetapi di dunia nyata? Sesungguhnya engkau penipu.

Dulu pernah berjanji, tidak!!!tidak!!!tidak!! namun sekarang kau ya!!!ya!!!ya!!!. engkau sedih bila ditinggalkan kekasih hati yang kau cintai. Kau cakap couple itu haram tetapi engkau terjebak kembali dengan cinta dunia. Sesungguhnya engkau pendusta. Hanya manis di wall facebook tetapi di dunia nyata kau seorang insane yang hipokrit. Kau pernah dengar BERLINDUNGKAN KAABAH? Kau boleh diibaratkan begitu. Kerana apa? Kerana kau berlagak baik didepan orang tapi sebenarnya engkaulah orang yang paling pendusta.

Kenapa engkau menjadi begitu wahai teman? Setelah sepenuh keprcayaan yang telah aku kirimkan bersama diri kau, dengan janji yang engkau ingin berubah, dengan ketaqwaan yang selama ini menjadi bekalan dalam hidup engkau, namun kau tetap jatuh ke dunia cinta yang sesungguhnya HARAM jika tidak bernikah. Kau tahu hukumnya. Lebih cerdik mengenai ISLAM berbanding diriku. Tetapi kenapa engkau tewas?

Sebagai seorang teman yang pernah berkawan dengan dirimu, aku harap engkau berubah suatu hari nanti. Jangan mendambarkan cinta dunia wahai teman. Sesungguhnya tidak kekal cinta itu, tidak redha cinta itu jika cinta itu bukan kerana ALLAH SWT. Fikirkan la kawanku. Jangan mudah jatuh dengan kata – kata manis. Kau pernah mengajarku erti dosa. Erti lalai, erti taubat dan erti kesedaran. Namun mengapa engkau mengulanginya semula? Jangan mempermainkan ISLAM demi kepentingan dirimu. Sesungguhnya ISLAM itu suci untuk kau kotorkan. Jagalah hati seperti mana kau pernah tuturkan padaku.

Aku INSAN yang pernah kau hina satu ketika dulu. INSAN  yang amat kau benci untuk berbicara dengannya. INSAN  yang kau jijik untuk berkata – kata. INSAN yang kau cerca tidak semena – mena. Dan aku tetap aku. Semoga engkau sedar tiada gunanya menjadi insan yang SOLEHAH dari luaran namun BUSUK didalmnya. Aku doa suatu hari nanti engkau akan berubah. Aku masih ingat janjimu itu.

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Saturday, October 8, 2011

menuju 4 ffffllllaaaatttttt!!!!!!!!



Assalammualaikum dan selamat sjhtra kepada semua.. Hari nie baru dapat update blog. Memang sibuk gler semenjak praktikal kat Klinik Kesihatan. Patients x kuarang2. Makin rmai org sakit. Harap korang bukan dalam golongan yg sakit. Jaga diri. Ade jugak side effct mkn ubat byk. Bukan x ada ok.
Post kali nie aQ nak gtaw bahawasanya diisytiharkan NAJMI TINGGAL SEBULAN je pratikal. Yea!!!!!!!!!!!! Macam x percaya. Bayangkan masa nak prtikal sem 4 hati ase gundah gelana. Macam mana penerimaan staf2 farmasi kat aQ. P setelah tinggal sebulan aQ berasa amat beruntung sebab dapat staf2 yg epi go lucky dan baik2.

Dalam sibuk2 prtikal, aQ selit2 gak masa untuk stdi. Nak dapat 4 fllaaaatttt kali nie sebab nak smbung ijazah farmasi. Harap impian itu menjadi kenyataan. Semangat aQ makin berkobar – kobar bile krjaan buka peluang seluas – luasnya untuk smbung belajar. Bila tengok muka mama n ayah aQ lagi aQ ase semangat nak belajar. Chaiyok2 najmi. Tunjukkan pada orang yang penah peril ko bgai yg diri kau boleh berjaya macam orang lain. Xde yg musthil bagi manusia yg berusahakan. Semangt2 sangat2 aQ nak belajar.

Setakat nie baru stdi pasal anxiety (kerisauan) dan depression (kemurungan). lepas nie nak stdi tentang schizophrenia ( halusinasi ).. semua berkaitan dengan ubat. Makin dalam aQ stdi mkin menarik sebenarnya bidang farmasi. YA ALLAH YA RABB semoga aQ dapat sambung studi dalam bidang farmasi. MENGGENGGAM SEGULUNG DIPLOMA(tinggal bbrpa bulan je) dan MENGGENGGAM SEGULUNG IJAZAH ( amin2. Semoga diberi kemudahan ).
Harap2 korang pun doakan aQ. Semoga dipermudahkan urusan menuntut ilmu nie.. sampai jumpa =)


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Thursday, September 15, 2011

penat dan sangat penat (speechless =.=)

Penat penat dan penat. Memang penat giler pratikal kat klinik kesihatan (KK). Filling ubat je. Langsung xde chance nak labeling ngn dispen. Nasib baik aQ penah label ngn dispen kat FArmasi Pesakit Luar (OPD) kat Hospital Seremban. Kalau tak memang xde chance la.. selama 2 bulan aQ kena attach kat KK. Bosan gler sebab bekalkan ubat je. Patient jangan cakapla. Cecah kot 7++ org. sangat penat. 


Arinie cam bese aQ bangun pukul 6.30 pagi. Mandi, solat dan siap. Lepas 2 dalam pukul 7.25 pagi aQ bertolak g KK. Xde mood langsung. P disebabkan staf ye best aQ kuatkan ati gak. Hee.. pukul 8 pagi aQ start filling ubat. Pagi2 lagi bakul ubat dah tinngi. Korang nak tgk tinggi mane?? Lepas nie jgnla marah2 farmasi under KERAJAAN. Ktrg komited bekalkan ubat. Kalu sikit2 patients makan ubat xpe. Nie smpai lebam..ahahaahahahaha..


Layan pic jap..



Nie baru pagi. Tak agak2 betul pesakit2 Malaysia nie. Harap korang semua jage kesihatan sebab ye amat bermakna. Tp demi berbakti kepada orang awam, aQ kuatkan tekad gak nak kasi turun bakul nie. Memang amik masela yob.. dalam pukul 11.35 pagi dah cecah 363 orang patient. Ubat bukan calang2. Nak tgk contoh PRESKRIPSI pesakit x??



Korang Nampak x berapa banyak item kat dalam preskripsi 2..biaQ aQ kasi terang same korang isi dalam preskrispsi 2.. 




Adalat 10 mg BD
Folic acid 1/1 OD
Tab. Hydrochlorothiazide 25mg OD
Metformin 1g BD
Tab. Glibenclimide 2.5mg BD                  
Tab. Peridopril 8mg OD
atenolol 100mg OD
Lovastatin 40mg OD
T. aspirin 75mg OD
Lopid 300mg OD

*UBAT DIBEKALKAN SELAMA SEBULAN SHJ..

Nak terangkan satu2 ubat ke?? Nantila ea. Penat nak bg deskripsi ye..hee. sbaQ ea. Bile dah siap isi ubat dalam bakul anta kat meja label plak. Selalunya Penolong Pegawai Farmasi yang label. Pegawai farmasi dispen kat depan. Mata aQ asyik pandang jam je. Bile la nak pkul 2 nie..hahahaha. dalam pukul 12.45 tgh hari PPF pggil makan dalam bilik pantry. Nyum2. Ade bihun sup. Lepas balun ktrg smbg filling ckit smpai pkul satu. Bile pukul 1 aQ bhenti. aQ ngn sorg PRP ( peg. Farmasi pelatih ) g majlis sambutan ari raya kat klinik gigi. Ktrg pergi sne naik krte aQ. Nak thu ktrg makan ape?? Jeng3x..



Aku dapat makan satay ngn cendol Hj. Sharif. Satu2 nye cendol yg popular di Seremban. Memamg sedap. Terubat sikit kepenatan mase filling ubat. aQ makan cahr kuey teow gak. Boleh dikatakan sedapla makanan ye. Lpas hbs makan, aQ drive balik ke KK. Sambung filling ubat. Dalam pkul 2.30 ptg aQ g naik tgkat 2 utk solat kat surau.. segar bile amik air sembahyang. Sejuk je. Lepas 2 masuk balik farmasi untuk wat balik bnde yg same. Dalam pukul 4.47 ptg patients dah mencecah 680 org. nie xtrmsuk 2++ org lagi patients yg diuruskan kauter express.. memang berpeluh.



Tepat pukul 5, aQ dah siap sedia nak bali. Heaven gler ase. P yg paling penting staf ye sporting =)..aQ pun epi cume penat ckit. 2 je..hope dari sni korng dpt gmbran cmne krje staf2 farmasi di hospital ngn KK. Memang memenatkan sebb ramai patients. Jadi berharap korang sentiase bersabar masa tunggu bekalan ubat korang..


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Wednesday, September 14, 2011

tymE foR jiwang Karat..

Insan yang mempunyai perasaan. Lelaki tetap lelaki. Kuat di luar tetapi tetap luhur di hati. Jika membabitkan soal perasaan, yang keras menjadi lembut, yang beku menjadi cair, yang bengis menjadi penyayang. Dunia macam milik kita. Tetapi..

Hhhhaaaaaaaa bermula al kisah….

Bile dah putus cinta?? Wujud ke cinta sebelum kahwin?? Halal ke haram cinta sebelum kahwin bile hati sudah saling merindu??  Nauzubillah. Nikmat dan tarikan dunia nie sungguh indah kan. Bila hati dah terkena panahan cinta susah nak diungkap dengan kata – kata. Aku penah melalui cinta sebelum kahwin. Sangat – sangat indah. Macam dunia nie hanya untuk si dia dan diriku. Bende yang haram menjadi halal. Perkara yang tidak betul menjadi betul. Kononnya boleh setaraf cinta UDA dan DARA. Semua nasihat daripada rakan – rakan dipandang sepi. Benda yang betul x diambil. Yolaa konon2 dibaluti panahan asmara.

Tapi bila dah clash?? Yang selama ini bau angin yang kuar dari bontot pun wangi menjadi sebusuk2nya. Bila dah tak sayang dibuang begitu saja. Alasan dah bosan. Thumbs up. Bila dah jumpa orang yang lebih vogue n terlebih segala2nya barang lama dibuang. Dicampak macam anjing kurap yang duk menggaru2 kat tepi jalan uh. Bayangkan sendri la yaJ
Selalunya perempuan la yang menyakitkan hati.hahahaha..kalau laki 2 bile dah curang bagai senang je kantoi sebab laki nie lame2 susah nak suruk. P perempuan bile dah terbongkar kecurangan lagi teruk dari lelaki..kan3x.

Masalah gender  takkan selesai sampai bila2. Macam2 ley di debatkan. P pengajaran perlu diambil dalam masalah cinta muda mudi zaman sekarang. CINTA SEBELUM NIKAH. Ade 2 dah kahwin dulu baru nikah..hahahahaha. yup aQ lelaki yang berumur 20 tahun. Entry nie pun aQ wat selepas mendapat pengajaran keburukan dan kebusukan cinta sebelum nikah. Maka tekadkan jati diri, kuatkan hati bersama berjihad melawan diri sendiri..

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

HaK ciptA tErpELihaRa (c) KhaiRuL Najmi