HAI AWAK. AWAK YANG SEDANG TERSENYUM TU

SUPPORTER

Saturday, December 10, 2011

cara buat Button Churp - Churp

salam untuk semua blogger !!

Dah lama tak update segmen tutorial. kali ini aQ nak beritahu cara buat button Churp - Churp. nampak tak kat blog aQ sebelah kiri itu?? macam itula button dye. disebabkan ini bukan tutorial dari aQ so aQ cuma dapat bagi link sahaja !

tekan tutorial ini.


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Friday, December 9, 2011

Hang Tuah itu Melayu

Assalamualaikum !!







Tengok tajuk rasa – rasa macam aQ nak buka tajuk sejarah pulak kan. Tp dalam buku sejarah tak ade pun sebut tentang Hang Tuah. Nak dijadikan cerita, hari ini aQ kua g JUSCO. Pergi menonton cerita paling HOT di Malaywood sekarang ini. OMBAK RINDU !!

Ramai sangat pengkritik – pengkritik tak berbayar dalam paggung itu. Ada yang sedih, tersentuh. Tp yang tak berapa nak best bila ada penonton itu tiba – tiba menjerit BODOH !! wow aQ yang kat depan dia nie tokojut la. Apo ko bondolaa mamat nie. Rupa – rupanya dia cakap Lisa Surihani a.k.a Mila Amylia bodoh sebab ada satu scene Lisa baling jam yang nak dihadiahkan kepada Aaron Aziz a.k.a Haris.


Tak kisah la ko nak cakap apa, tp hormatlah bro orang  lain nak tonton cerita itu. Mengenai cerita Ombak Rindu aQ nak bagi 4 BINTANG !!
  
Banyak an aQ bagi. Bukan apa. aQ memang tertarik dengan plot dan shoot serta mood yang dibawa. aQ agak teruja untuk menonton cerita ini sampai habis. Credit to Maya Karin a.k.a Izah. Lakonan Maya dalam cerita itu yang boleh buat jiwa meruntun. Susah nak cari perempuan yang setabah dan sebaik itu. Dengan kemanisan dan keayuan gadis melayu aQ terpanggil juga untuk terjatuh Cinta dengan Izah nie. Hahahahaha~


Klik di SINI 

Keseluruhan cerita aQ ….. gembira. Tak membazir aQ bayar RM 10 !!

berbalik kepada tajuk diatas, aQ cuma nak cakap yang Orang Melayu walaupun nampak keras seperti Hang tuah, tp hati tetap jiwang. Macam Hang Tuah. dia kan jatuh cinta kpada Puteri Gunung Ledang. Walau macam mana pun, lumrah alam kita takkan dapat tipu. Maka tersebutlah al kisah semasa aQ tonton wayang cerita Ombak Rindu, ramai giler pakwe2 megusung makwe2 ke hulu ke hilir dan destinasi terakhir menonton Ombak Rindu. Bahagianya setiap pasangan. mahu lepas tonton cerita Ombak Rindu pasangan yang berkelahi tadi bermaafan kat luar panggung.!!!


p/s: bila berfikir kembali, kasih sayang manusia itu sangat indah jika disandarkan kepada cinta Allah SWT..(pengajaran dalam watak Izah dan Haris).

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Wednesday, December 7, 2011

jelajahi Konsert Yuna !

                                                  ASSALAMMUALAIKUM !!!!

Salam sejahtera salam perpaduan salam 1Malaysia. HAMEK !! aQ dah rasa macam nak jadi calon untuk bertanding masa PRU 13. p disebabkan aQ masih budak kecik ( 20 tahun ) xley la nak bertanding. Tunggu tua2 sikit la kot.hee.

Sekarang banyak sangat promo tentang konsert Yuna yang boleh ditonton secara LIVE. Caranya korang boleh kLik kat sini. Wow !! macam gempak je an Yuna nak buat konsert. Lepas berembun bagai kat USA skrg ye nak wat konsert pulak. Thumbs up ! aQ nak belajar main gitar la darling. P belum ada kesempatan waktu lagi.

Nak tengok Yuna berceloteh bagai?? Klik sini !

Nanti aQ ingat nak masuk Youtube tgk tutorial cara petik gitar sambil hafal not yang perlu. Nanti bila dah standing yuna aQ masukkan video aQ dalam utube. Kompem gempak an ! pape pun gud luck to Yuna. yOu deserved to be a good singer at any country especially Malaysia !

kLik gambar ini !!!


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Tuesday, December 6, 2011

Churp Churp boLeh jana duit poket !!!


Wow !! churp churp berwajah baru sekarang. Mana aQ tahu bnde alah nie berwajah baru?
Hahaha~

Hasil dari blog walking teman – teman bloggerlah. Kalau aQ tak rajin blog walking kompem2 takkan faham apa bnde alahlah Churp Churp nie. Lepas penelitian yang terlampau, baru aQ faham bnde alah nie lebih kurang nuffnang gak la. Pengiklanan secara online. Tp lebih mudah EARN duit. Korang mesti nak duit hasil dari blogging. Dari buat benda tak berfaedah lebih baik blogging. Duduk diam – diam depan laptop. Jangan tengok benda yang menambahkan KELUPAAN korang itu.

Untuk pengetahuan korang, Churp Churp nie kalau korang nak daftar, tak perlu modal apa – apa. Jadi selamat la duit korang yang berkepuk – kepuk dalam handbeg / dompet ! korang just kena fill up benda yang diminta shj. cash OUT hanya boleh dilakukan lepas korang dah dapat RM 100 !

sebelum korang mendaftar dan menyelam lebih jauh lagi, klik :

Bagi yang baru tahu tentang Churp Churp korang ley daftar kat TEKAN SEKALI.


Cara – cara sign up sangat – sangat mudah asalkan korang ikut setiap step yang akan aQ bagi tahu nanti.

1.       1. Klik sign in with facebook ( sebelah kanan korang )
2.      2. Masukkan email dan kata kunci korang
3.      3. Tekan ALLOW
4.      4. Step yang berikutnya, aQ kredit kepada adik lyssa TEKAN SINI. Tutorial dye lebih terbaik !

p/s :  Selamat mencuba !




tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Monday, December 5, 2011

bezanYa J dan Z shj !

Gilo la NAJMI !

Bapak geram tibe2 nama aQ disebut. Tang bhgian dopan yang xbapo nak gembira. Gilo dia panggil aQ.

“ weyh kawan agak2 la nak panggil aQ gila. Senget sikit adela p xsampai thap tanjung R******* g.” pekik aQ kat kawan aQ sorang nie.

“ apa pulak najmi oi ! tue kan si NAZMI pemain  bola sepak kebangsaan. Dia main bola lawan Indonesiala.” Oyat kawan aQ.

“ lain kali bagi salam dulu. Nie aQ kat dalam tandas tiba2 dgr ko ckp NAJMI gilo. Tak angin satu badan?” balas aQ.

Fenomena NAZMI FAIZ. Budak nie pangkat adik je kat aQ. Umur pun baru 17 tahun p tahap permainan dio aQ tersngat2 salute. Tbaik ko dik ! aQ tumpang gembira dengan kemampuan ko. Kalau ko nak harapkan abang ko nie mengelecek bola bagai memang mimpi ngeri la. Bola sepak pun main kat dalam taman je. Wahahahahaha~

Bila aQ buka FB adola minah – minah melayu kebanyakannya meroyan bila sebut tentang Nazmi nie. Semua duk tawar2 diri nak jadi mak, akak, girlfriend kepada si Nazmi. aQ pun tak bernasib baik macam ko jang. Untung ramai suka. P jangan lupa diri pula. Jaga diri baik – baik. Tak perlu kontroversi murahan. Contohilah orang Nogori Sembilan si kembar tue ! zaquan ngn aidil. Untuk tahun 2012 si kembar dah tak main ngan skuad negeri Sembilan. Dorang g melompat ke ATM. apa pun selamat berjaya ! kirim salam kat Rita ngan Ayu.

Nazmi ! Ong Kim Swee dah risau tentang kepopulariti ko yang makin naik secra melampau. Sebagai pemain tengah focus weyh ! awek tpi dulu aw. Hee.

 Populariti si Nazmi nie semakin memuncak selepas beraksi cemerlang ketika membantu skuad bawah 23 tahun Negara meraih pingat emas Sukan Sea Indonesia bulan lalu biarpun namo dia disenaraikan pada saat – saat akhir. ( hikmah ado tue jang ).

Bola bola jugak bro p jangan lupo ambil SPM tahun depan. Ilmu segalanya. P yang pasti kaki kiri ko memang ado ong ! kasi masuk itu bola dalam itu jaring gol. Menang gak kita mengatasi pasukan ‘pelik sedunia’ tue kan. aQ bangga jadi rakyat Malaysia. COOL tp BERBISA !

Akhir kata, kepada skuad kebangsaan teruskan baiki mutu permainan korang sebab bidang bola sepak memang bidang yang korang pilih. Yang aQ nie bagi ubat kepada pesakit sampai umur 60 tahun ( kakitangan kerajaan ). Mampu ????


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

pusing - pusing kat CURVE 2011.

Selasa lepas bersamaan 29 november 2011, aKu masih kat KOLEJ. Budak baik gak aQ nie. Haha. Pelepasan untuk pulang ke rumah masing - masing 2 disember 2011. Dalam pukul 6.30 pagi aQ dah bangun. Lepas solat Subuh aQ melompat balik kat atas katil. Landing baik punya ! letak je kepala atas bantal terus lelap sampailah pukul 7.30 pagi. aQ bangun untuk mandi kat dalam bilik air ‘paling busuk di dunia’. Lepas sabun bagai aQ pun siaplaa. Roomate aQ merangkap member yang akan ikt sekali g the Curve dah bangun gak. Siap awal dri aQ. Lepas aQ make over diri, aQ g bilik jiran aQ. Depan bilik je. Hee.  Ketuk punya ketuk tak bangun – bangun ! aQ make a call la untuk kejutkan. Kang lambat plak g kelas. Sebelum g ngayau2 kat the Curve, ktrg derak ke kolej dulu untuk mengesahkan keberadaan KAMI dikolej itu. Lepas segala2nya siap, aQ ngan member – member turun dri tingkat 5 ke parking car untuk ambil kereta. aQ la yang jadi drivernyer.

aQ g jemput kawan pempuan ktrg plak, SHIMA ! sama – sama geng ngan aQ gak nie. Tbaik ! dari jauh dah nampak seorang manusia berkulit putih melepak. Kompom shima.

“ weyh camne plan kite lepas nie?” shima tanyo jejaka2 hensm dalam kereta aQ.

“ kompomla jadi. Harus membazir duit kat the Curve. Kalau tak jadi den polongkung palo sorang2,” jawab aQ dalam loghat nogori Sembilan. Ape kehe yop dalam keto tue ade 2 bdak kelatan sorang dax perak. P ape aQ kisah. Asalkan dorang faham.

Sampai je kolej ktrg trus gerak g kelas. Tak sampai separuh pun dax2 kelas aku. Ramai yang dah balik. Dari 84 orang yang datang 20 orang je. Maybe yang lain delay flight kot. Hahahaha~
Penyelaras kumpulan kitorang PUAN ********* ( kene nyurukkan nama. Takut nanti ye google name sndri terjumpa blog aQ. Matilleerr ) datang amik kedatangan. Mood ye hari nie baik giler walaupun xramai yang datang. Kalau tak kompom2 kitrng yang datang nie yg kene marah. Orang lain x datang ktrg yang kene tadah telinga. Hamik !

Lepas dapat buku Log untuk pratikal sebulan mase sem 6 tahun depan dan sign kedatangan ktrg dibenarkan balik ke asrama. 3 kumbang  1 bunga merangkap KAMI menuju ke kedai makan yang berdekatan untuk makan. Lapo la. Hanya Tuham je yang tahu. Perut aku dah bersyair sejak dri pagi tdi.

Lepas makan, ktrg balik ke asrama untuk tkar baju. Yelaa xkan nak g Curve pakai seluar sukan ! jeans la. Lepas solat Zohor ktrg bertolak ke Curve ! dalam perjalanan, ktrg nmpak ramai gler orang gne kereta VIOS. Berbulu jo mato nie. Yelaa kereta idaman KAMI ! punya la teruja masing – masing. Segala tepi kain kereta VIOS disingkap. Singkap punya singkap ktrg salah jalan da. Nie semua penangan VIOS.

Walaupun begitu KAMI tetap bersabar ! sangat2 sabar. Selepas ½ jam on the road, ktrg pun sampai. Disebabkan hujan. aQ cri parking bawah tanah ! bapak gelap bawah tue. Harpkan lampu2 romantik kat atas siling2 tue je. Sebelum masuk ke e-Curve, aQ snap pic tempat parking dulu. Semangat ! takut xjumpa kereta balik nanti.

Selepas semuanya selesai, ktrg menuju ke Cinema. Usha cerita apa yang ada. Tp mcm xbest crta ari tue. Ombak Rindu pun xkua g. jdi ktrg decide g main boling dulu. 1 game je ktrg main. Duit hrus disimpan untuk bende lain.

Daus yang menang main bowling ! aQ no. 2, shima no. 3 dan last but not least matwe ! oklaa tue. Akan datang kite wat KAMI TOUR 2012. Hahaha~
Lepas tue, ktrg g cari tandas kat cinema tdi. Lpas melepaskan hajat, ktrg snap pic ngn pelakon OMBAK RINDU ! wow hebatnye. Belum habis penerangan ! tangkap gambar dengan poster dorang je. Apekan daya aQ yang tak nak jumpa dorang. Dorang yang beria – ia nak jmp aQ.
Tahu tak lapar? Ish3x banyak an ktrg makan. Bukan selalu. Kitorang g makan kat KENNY ROGGERS ! kitrng amik tempat makan bahagian belakang. Matwe cakap kat belakang romantic sikit ley tgk permandgan indah a.k.a air pancut dan kolam. Lepas wat pesanan, ktrg borak2 la. Tak sampai 5 minit air sampai. aQ order hot caramel. Terangkat weyh minum. Manis memang manis p xloya. P yang loyanya pelayan laki ye. Kuku panjang dAN hitam ! nak wat laporan mula – mula. Tp malas la.suka ati ko laa.

Makanan pun sampai. Harus menikmati setiap detik kunyahan. Mahal bai ! sampai je bil, ktrg kne bayar RM 109.++. Jadi dengan jayanya ktrg jadi akauntan kawtim duit. Siap buka application kalkulator untuk kira. Yang tak bestnya, tunggu dorang bawak bil ke meja ktrg punyala lama. Sempatla janggut aQ tumbuh 1 inci ! lepas dah bayar, ktrg kua.

Sessi perbincangan diadakan…


“ nak g mana nie?” tanya aQ.
“ kita g F.O.S lah. aQ nak beli baju untuk awek aQ” jawab kawan aQ a.k.a lelaki sejati dan tebaik dunia. Siapa lagi kalau bukan firdaus. 
Baiknyo laki nie. Dia bujang ngn ktrg je. Balik perak jadi ‘somi’ orang. Lepas membeli – belah dan mengadakan sesi usha – usha, ktrg solat dulu. Penanda ke surau adalah NY skin solution. Terus je ktrg g belok ke kanan ! lepas solat ktrg usha PDI plak. Baju ade sale sampai 70% p mcam apo tah. Xlawa langsung baju. Yang xdo diskaun tue je yg lawa ! jdi xdela bnde yang ktrg bli.

Shima nak g Body Shop. Katenya nak bli set sabun n perfume. Lebih kurang RM 73.00 satu set. Wangi gak bau ye. Lepas tue, ktrg g IKEA. Jangan jeles. Ktrg beraksi disetiap show room dalam tue. Nak beli xdo motif. Masing – masing belum kahwin g. tunggu shima kahwin bulan 3 tahun depan. Boleh la dia bli.
daus, syadzwan, me !

syadzwan, shima, daus!


Murah2 gak barang kat IKEA. P yang xbest bila tang nak beli barang yang ade kat rak2 atas yang tinggi melangit. Kene amik sndri. Matiler dah mcm pekerja aQ tgk pelanggan yang nak beli barang. Nak wat cmne. Self service. Lepas pusing – pusing sampai xsanggup nak pusing g, ktrg keluar menuju ke Tutti Frutti ! si matwe nie mengidam giler ngan yogurt beku tue. Dia sorang je yang beli. Dah la mahal memang tak la bgi kami yang duit banyak nie. Si shima ngn daus beli ais krim mcD. Lepak2 kat tempat duduk yang ade kat depan mcD sementara tunggu waktu maghrb.

Lepas solat, ktrg balik ! penat dah ase. Sebelum ke asrama ktrg singgah makan dulu. Masing – masing makan mee goreng. aQ ngn shima minum ice blended. Si matwe minum teh O dan daus minum sirap ais. Jam dah pukul 9.15 malam. Nak kena masuk pukul 10 malam. Malam masih muda. Tp disebabkan rule dah xase muda. Hahaha~
Lepas melahap, ktrg balik ke asrma. Say hi hi bye bye jadi aktiviti KAMI. aQ yang kepenatan lepas mandi n solat Isyak terus terlelap sampaila esok pagi. aQ blik pagi tue jugak. Kata budak ‘baik’. 

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

HaK ciptA tErpELihaRa (c) KhaiRuL Najmi