HAI AWAK. AWAK YANG SEDANG TERSENYUM TU

SUPPORTER

Wednesday, March 12, 2014

Menjadi insan yang menyayangi diri sendiri sebelum sayang orang lain

Lama dah tak menaip kat sini. Tuan tanah sedang sibuk. Kadang-kadang sengaja menyibukkan diri. Almaklum dari Isnin sampai Jumaat kerja kerja kerja. Jadi robot ah. Hari Sabtu dan Ahad baru jadi manusia balik. Disebabkan ada masa terluang hari ni, so nak update sikitlah.

Cer tengok tajuk entry. Meletop tak? Sebelum masuk lebih dalam jangan lupa untuk terus mendoakan MH370. Semoga ada keajaiban untuk mereka. SesungguhNYA Allah SWT sebaik2 perancang. Jom kita lepak dengan topik kali ni. Jimie percaya mesti korang pernah sayang seseorangkan. Dalam berkasih mesti korang utamakan orang yang korang sayang lebih dari menyayangi diri sendiri. Betul tak? Itu sebab apabila kecewa ramai yang menonggeng. Frust katanya. Itu simptom tak sayang pada dirilah. 

Sebelum korang bercinta, tolong ingat sayang diri korang dulu. Tak salah mengharap lebih dari orang yang korang sayang tapi berpada-pada. Set mind orang yang sayangkan kita takkan buat sesuatu yang boleh menyebabkan kita sedih. Ingat sekali dorang curang probability untuk dorang curang untuk kali ke 2,3,4,5 bla bla bla akan ada. Standby sahaja. Itu sebab awal2 jimie cakap jangan terlalu menyayangi orang lain melebihi diri sendiri. Sebab apa? Sebab selagi nyawa dikandung bdan, badan inilah kita akan bawa ke mana-mana. Kalau kita frust, kalau kita sedih siapa yang sakit? Diri kita juga. Orang yang buat kita tak rasa apa-apa. Kita ni kena selalu menghargai diri. 

Dalam berkasih juga kena sentiasa berfikiran positif. TETAPI kalau dalam berkawan tiba-tiba pasangan korang macam dah berubah, call jarang angkat, mesej tak balas, whtsapp kadang-kadang, tanya khabar pun dah jarang, first korang kena tanya dulu kenapa dorang macam tu. Lepas tu kalau ada kesempatan duduk berdua dan bincang. Bertemu dua mata lebih berkesan. Minta penjelasan. Kalau memang dorang dah tak nak meneruskn hubungan korng trik nafas dalam-dalam dan ucapkan terima kasih. Redha dan ikhlas untuk melepaskan kekasih curang tu. Delete semua benda mengenai mereka. Jangan sesekali mengenang saat-saat manis yang dulu-dulu. Nanti korang yang sakit.

Sekejap je rasa sedih lepas tu oklah. Jimie nak ingatkan lepas putus jangan gelojoh nak cari pasangan lain. Takut t orang baru tu jadi tempat untuk hilangkan kesedihan je. Nanti bila dah muak korang tinggalkn dia pula. Tak bagus tk bagus. Bagi diri korang masa untuk dapatkan semula emosi yang stabil. Macam mana? Korang penuhkan aktiviti seharian dengan benda berfaedah. Doa banyak-banyak. Kepada umat Islam banykkan solat sunat. Kalu boleh tak payahlah couple-couple ni. Sebab benda haramkan. Lebih baik berkawan dengan semua orng. Kot mana-mana yang korang berkenan terus pinang sebagai isteri. Tapi ini hanya cadangan untuk golongan-golongan yang betul-betul dah bersedia dan sanggup menggalas tanggungjawab.

Itu sahaja yang dapat Jimie kongsi. Ingat! Sayangi diri korang. Lepas tu baru fikir perasaan orang lain.

                                   

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Sunday, January 26, 2014

Selamat Tinggal Pengajian Separuh Masa di Uiniveriti Teknologi Malaysia

macam baru sahaja aku rasa mendaftar sebagai pelajar pengajian separuh masa dalam ijazah sarjana muda kimia industri di Universiti Teknologi Malaysia (UTM). segala- galanya halangan dan dugaan telah aku tempuhi setelah sekian lama mengidam menjadi seorang siswa di sebuah universiti. akhirnya ku telah mengambil keputusan untuk berhenti pengajian.

Aku rasa gembira kerana aku lulus dengan baik dalam semester 1. Bagaimana aku bersusah payah bersengkang mata siang malam pagi petang malam tak kira masa. Seolah satu mimpi yang sangat ngeri apabila aku mengenangkan tekanan yang luar biasa yang telah aku lalui sepanjang aku menuntut di UTM.

Aku yakin korang pasti nak tahu kenapa aku mengambil keputusan menarik diri dari terus menuntut di UTM.


  1. Kelas setiap minggu. Hari Sabtu dan Ahad. memang memerlukan pengorbanan yang sangat besar. lagi-lagi aku penjawat awam. kadang-kadang hari Sabtu Ahad aku ada kursus. dengan tuntutan kerja lagi. setakat semester 1 aku masih mampu mengharungi kelas setiap minggu dan faktor kelas ni bukan isu utama kenapa aku menarik diri sebenarnya. hahahaha.
  2. Setiap kali datang kelas aku perlu menghadap KUIZ. ini antara tekanan yang luar biasa bagi aku. Maksudnya setiap kali lepas aku menghabiskan kerja hakiki aku sebagai penjawat awam (8 pagi sehingga 5 petang kadang-kadang sehingga 9.30 malam), wajib untuk aku study setiap hari. Memang sukar. Memerlukan satu kekuatan dan pemikiran positif untuk belajar. Dari hari Isnin sehingga Jumaat.
  3. Rasa sukar untuk perform 3 pointer. Ini yang aku fikirkan sebelum aku mengambil keputusan untuk menarik diri dalam jurusan Kimia Industri padahal aku memang minat dengan kimia. tersangat minat. aku rasa, mungkin aku lebih sesuai belajar secara full time bukan part time dalam bidang kimia. Buat apa aku teruskan pengajian jika aku tidak perform. Sedangkan budak perdana berlambak dapat pointer gempak-gempak. Baik aku tarik diri awal-awal. kalau tarik diri lewat memang membazirlah kan.
  4. Aku dah tahu apa yang aku nak sebenarnya. Insyaallah aku akan mendaftar di sebuah Universiti. nanti habang update ok. Semoga pilihan kali ini adalah pilihan yang betul. Pilihan yang mamou memberi aku kegembiraan di dunia dan akhirat. doakan habang ok..
Kepada kawan-kawan yang mahu menjalani pengajian secara separuh masa, ingatlah bahawa kekuatan mental dan fizikal amat dituntut. lagi- lagi kalau kelas dijalankan setiap hujung minggu. Non stop.

Doakan habang berjaya lepas ni ok. Nanti bulan 5 aku akan mendaftar di sebuah Universiti. Aku nak buka lembaran baru dalam hidup. tak nak toleh kebelakang lagi.

tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Thursday, January 16, 2014

Mencari jodoh bukan semudah makan tidur makan tidur

Assalamualaikum..

Sunyi sepi dah notifications blog ni. Kalau dulu nampak ramai followers yang follow blog ni. Sekarang nak dapat satu pun susah. Almaklum tuan tanah memang jarang jarang jarang update blog ni. Sibuk dengan kerja. Sibuk dengan belajar. Nak hadap blog pun fikir dua tiga kali. Tapi untuk 2 bulan ni, habang free. 

Memang dah jadi lumrah manusia. Pusingan kehidupan hampir serupa. Kalau dulu waktu kita kecil-kecil, orang sibuk tanya "bila nak sekolah?". Dah masuk sekolah orang tanya lain pula. Apa yang ditanya? "Nanti besar nak jadi apa?". Padahal darjah enam pun tak habis lagi. Dulu masing-masing nak jadi doktor, cikgu bla bla bla. Cita-cita semua nak hebat-hebat. Dah masuk sekolah menengah dah mula dengar gurauan dari makcik2 pakcik2. Ada ke patut dorang tanya, "Dah ada gf/bf ke?". Memang habang pergi sekolah nak cari jodoh. Lepas tu kahwin terus. Wartawan tak berbayar ni nak sponsor ke?

Dah habis SPM orang tanya pula "Dapat berapa A SPM?", "Minta belajar kat mana?". Result tak gempak pun makcik pakcik. Tapi bolehlah nak minta masuk U. Dah habis belajar orang tanya "Bila nak kahwin? Dah ada calon ke?". Kerja pun belum. Duit pun tak pegang lagi. Enjoy untuk diri sendiri pun tak sempat lagi. Bagi ruang sikit. Ya memang betul kahwin awal memang baik tapi terpulang kepada individu untuk mengatur kehidupan jika berkahwin awal. Cakap secara fakta memang mudah namun aplikasi fakta tidak semestinya mengikut buku. Betul?

Perkataan JODOH selalu kita anggap antara lelaki dan perempuan, bertemu, kahwin, dapat anak, bentuk keluarga bahagia. Kita perluaskan jodoh itu. Jangan kecilkan penggunaan perkataan jodoh tu. Jodoh bukan sahaja antara manusia tetapi jodoh juga bersangkut paut dengan perkara lain. Contoh universiti mana kita berjodoh. Rumah mana kita berjodoh. Kereta mana kita berjodoh. Kan banyak tu. So, jodoh bukan sesama manusia sahaja.

Zaman sekarang, kehidupan semakin mencabar. Bukan kata zaman dulu tak mencabar. Ada cabarannya juga. Namun, zaman sekarang semua saling berkejaran untuk menjadi yang terbaik. Manusia semakin lama semakin bijak. Betapa hebatnya anugerah akal fikiran untuk manusia. Ingat! Sehebat manapun kita, Allah SWT lebih hebat. Gunakan anugerah akal fikiran sebaik mungkin. Insyaallah berjaya dunia akhirat. Sebenarnya entry kali ni tak sangkut sangat kat TAJUK entry. Sengaja nak merepek tak tentu hala. Almaklum bukan blogger terkenal. Insyaallah blog ini akan berwajah baru akan datang. Sarangheyo ... 

      




tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

HaK ciptA tErpELihaRa (c) KhaiRuL Najmi