HAI AWAK. AWAK YANG SEDANG TERSENYUM TU

SUPPORTER

Friday, June 8, 2012

ZAMAN DOLU DOLU !

Bila ingat zaman budak – budak aku gelak sorang (xsenget pun). Masa itulah aku rasa semua benda yang aku mintak memang membazir duit mak bapak. Tapi waktu itu aku peduli apa. Asalkan aku dapat apa yang aku nak. ye tak ? hee

Ingat lagi. Waktu tu, zaman kegemilangan Ding Dang dan Tora. Ding dang harga RM 0.60 Tora pulak RM 1.20. kalau tak silap aku lah. Berlumba – lumba lah aku ngan kawan – kawan pergi beli benda alah nie. Kononnya dulu isi dalam benda alah ini ikut nasib. Kalau nasib baik permainan bestlah. Hee. Coklat yang ada dalamnya aku kasi makan terus. INGAT TAK LAGI KAWAN – KAWAN??


Lepas tu ade plak sesi merajinkan diri dengan kumpul sticker P*****n. Ish3x. rajinnyo ! satu sachet harga RM 0.20. ini pun ikut nasib. Kalau nasib ada urrrmmmm dapatlah sticker yang berlainan. Kalau tak balik – balik sticker yang sama. Hahahahaha~ p wat benda ini mesti ada cara bro ! tukar – tukar lah dengan sahabat handai. kan3x.


Sesi mengumpul pelekat dah tak do. Semua pakat – pakat tepuk kad pulak. Ingat tak? Alah yang kita susun kad kecil –kecil secara bertingkat, lepas tu Tepuk ! kalau terbalik kad itu, semua itu kita punya. Tepuk bukan sebarang tepuk. Tepuk ada skill !


Upgrade sikit kita main BeyBlade pulak. Menatang apo tu? Itulah gasing zaman moden. Kecik je tapi ligat. Waktu tu la kawan – kawan den semua sibuk tunjuk hebat. Sama cam aku jugaklah.  Masing – masing nak menang.Lelaki memang ego. Budak perempuan tak main BeyBlade. Dorang main Barbie je. Heee ~ kalau ada duit lebih sikit, gilir – gilir beli gelanggang BeyBlade.  Awesome. Kenangan yang xdapat dilupakan.


Masa zaman budak – budak, set game yang terkenal adalah GAME TAPE. Wah masa itu sape yang ada satu kat rumah dah kira hebat. Maka berduyun – duyunlah kawan – kawan aku datang rumah. Nasib baik mak den jenis sporting. Layan ! silap hari bulan aku pulak mencemar duli g rumah kawan aku main game tape dorang pulak. Mana aci game aku je dorang belasah kan ! Super Mario, Tembak Burung, ape g ek?? Paling aku suka main Street Fighter. Aja – aja Fighting



Banyak sebenarnya kalau aku list permainan yang aku main zaman dolu – dolu (dulu2).  Semua jenis permainan aku main. Tapi itu semua tinggal kenangan. Mungkin benda – benda nie ley jugak aku buat stok bercerita kat bakal anak - anak aku.

“tahu tak dulu – dulu papa main nie taw. Lepas tue main nie. Korang tak rasa semua itu. Korang bila celik mata PSP, IPHONE, TAB. Semua elektronik. Papa dulu main tepuk – tepuk. Sampai sekarang pun bertepuk tampar. Kan mama nya." Wahahahahaha~





tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

Wednesday, June 6, 2012

Solosai Sudah Satu


Alhamdulillah syukur tak terkata kepada Alaah SWT selepas aku berjaya menyudahkan Diploma Farmasi. Macam – macam dugaan dan rintangan semasa belajar kan. Bagi aku semester yang paling sukar masa sem 6. Mano taknye, masa itulah ada 9 subjek, ada pameran kesihatan, majlis dinner, persembahan tesis. Nak tahu kitorang selesaikan benda tu dalam masa 3 bulan. Hebat tak? 

Hahahahaha~

Aku masih ingat lagi, masa bulan 1 ari tu, aku ngan rakan – rakan sibuk berpraktikal kat Lembah Klang. Masing – masing kena bangun seawall 5.30 pagi takut tertinggal bas. Merungut tak sudah – sudah selama sebulan berpraktikal. Lepas habis je praktikal, kitorang struggle untuk exam pulak. Berasap telinga. Tapi aku nak panjatkan kesyukuran kepada Allah SWT sebab sentiasa memberI aku kelapangan jiwa dan masa yang cukup dalam mengutip ilmu – ilmu yang berterbangan. Aku masih ingat lagi kata – kata azimat ini,

“Ilmu itu ibarat burung yang terbang, bagi merantainya kita perlu mencatat”

Setiap apa yang disampaikan oleh lecturer aku tulis dalam nota. Bukan tak nak bergantung pada buku, tapi tip untuk menjawab soalan dalam peperiksaan adalah jawapan yang keluar dari mulut pengajar semasa mereka memberi ilmu. Walaupun nak biul kepala aku mengutip ilmu, tapi ada gak hikmahnya. Aku berjaya tamatkan Diploma (3tahun).

Sekarang duk memerap kat umah sementara tunggu Kursus Induksi pada 15 – 21hb Jun 2012. Insyaallah akan bekerja pada bulan 9. Minta – minta semua berjalan lancar. Hari itu, aku dan keluarga pergi jalan – jalan kat Pahang, negeri kelahiran aku ! dalam keluarga, aku sorang je yang lahir kat Pahang, adik –adik aku yang lain semua lahir kat Soromban ! hee.

Sempat gak aku singgah kat tapak Hospital Mentakab yang sekarang ini jadi Klinik Kesihatan. Hati aku terdetik juga kalau lah aku dapat posting kat Mentakab. Menabur bakti kat tempat kelahiran. Best jugak =)
With my mom !

Last but not least, aku nak ucapkan terima kasih kepada pengajar yang bertungkus lumus menabur ilmu kepada kami Kumpulan 56. Jasa kalian dihargai !

Nama – nama pengajar :

Puan Ayuzelita Osman
En, Muhd Sani Nawi
En. Ahmad Akram
En Jong Koi Chong
En. Arif Baba
En. Latif Baba
Puan Dalila
Puan Fairuliza Sabran
Ms Chuan
Puan Jaarah
En. Mat RAya
Dan semua  pengajar – pengajar yang terlibat !

WALAUPUN KAMI NAKAL, TAPI KAMI TELAH MEMBUKTIKAN ANJAKAN PARADIGMA YANG MAMPU KAMI LAKUKAN. SO, KAMI GEMBIRA SEBAB DAPAT MELAKSANAKAN

Dinner dah tak wajib untuk junior,

Kami satu – satunya batch yang melaksanakan kem motivasi sendiri dengan harga RM 30 (murah untuk 3hari 2malam),

Satu – satunya batch yang dapat melaksanakan pameran kesihatan,

Satu – satunya batch yang dapat menyelesaikan persembahan tesis (hebat =))

Dan

Masuk pelbagai aktiviti sukan, kebudayaan, nasyid !

BATCH 56 SELAMANYA !


p/s : selamat berjaya kepada kawan -kawan !



tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

HaK ciptA tErpELihaRa (c) KhaiRuL Najmi