HAI AWAK. AWAK YANG SEDANG TERSENYUM TU

SUPPORTER

Thursday, September 15, 2011

penat dan sangat penat (speechless =.=)

Penat penat dan penat. Memang penat giler pratikal kat klinik kesihatan (KK). Filling ubat je. Langsung xde chance nak labeling ngn dispen. Nasib baik aQ penah label ngn dispen kat FArmasi Pesakit Luar (OPD) kat Hospital Seremban. Kalau tak memang xde chance la.. selama 2 bulan aQ kena attach kat KK. Bosan gler sebab bekalkan ubat je. Patient jangan cakapla. Cecah kot 7++ org. sangat penat. 


Arinie cam bese aQ bangun pukul 6.30 pagi. Mandi, solat dan siap. Lepas 2 dalam pukul 7.25 pagi aQ bertolak g KK. Xde mood langsung. P disebabkan staf ye best aQ kuatkan ati gak. Hee.. pukul 8 pagi aQ start filling ubat. Pagi2 lagi bakul ubat dah tinngi. Korang nak tgk tinggi mane?? Lepas nie jgnla marah2 farmasi under KERAJAAN. Ktrg komited bekalkan ubat. Kalu sikit2 patients makan ubat xpe. Nie smpai lebam..ahahaahahahaha..


Layan pic jap..



Nie baru pagi. Tak agak2 betul pesakit2 Malaysia nie. Harap korang semua jage kesihatan sebab ye amat bermakna. Tp demi berbakti kepada orang awam, aQ kuatkan tekad gak nak kasi turun bakul nie. Memang amik masela yob.. dalam pukul 11.35 pagi dah cecah 363 orang patient. Ubat bukan calang2. Nak tgk contoh PRESKRIPSI pesakit x??



Korang Nampak x berapa banyak item kat dalam preskripsi 2..biaQ aQ kasi terang same korang isi dalam preskrispsi 2.. 




Adalat 10 mg BD
Folic acid 1/1 OD
Tab. Hydrochlorothiazide 25mg OD
Metformin 1g BD
Tab. Glibenclimide 2.5mg BD                  
Tab. Peridopril 8mg OD
atenolol 100mg OD
Lovastatin 40mg OD
T. aspirin 75mg OD
Lopid 300mg OD

*UBAT DIBEKALKAN SELAMA SEBULAN SHJ..

Nak terangkan satu2 ubat ke?? Nantila ea. Penat nak bg deskripsi ye..hee. sbaQ ea. Bile dah siap isi ubat dalam bakul anta kat meja label plak. Selalunya Penolong Pegawai Farmasi yang label. Pegawai farmasi dispen kat depan. Mata aQ asyik pandang jam je. Bile la nak pkul 2 nie..hahahaha. dalam pukul 12.45 tgh hari PPF pggil makan dalam bilik pantry. Nyum2. Ade bihun sup. Lepas balun ktrg smbg filling ckit smpai pkul satu. Bile pukul 1 aQ bhenti. aQ ngn sorg PRP ( peg. Farmasi pelatih ) g majlis sambutan ari raya kat klinik gigi. Ktrg pergi sne naik krte aQ. Nak thu ktrg makan ape?? Jeng3x..



Aku dapat makan satay ngn cendol Hj. Sharif. Satu2 nye cendol yg popular di Seremban. Memamg sedap. Terubat sikit kepenatan mase filling ubat. aQ makan cahr kuey teow gak. Boleh dikatakan sedapla makanan ye. Lpas hbs makan, aQ drive balik ke KK. Sambung filling ubat. Dalam pkul 2.30 ptg aQ g naik tgkat 2 utk solat kat surau.. segar bile amik air sembahyang. Sejuk je. Lepas 2 masuk balik farmasi untuk wat balik bnde yg same. Dalam pukul 4.47 ptg patients dah mencecah 680 org. nie xtrmsuk 2++ org lagi patients yg diuruskan kauter express.. memang berpeluh.



Tepat pukul 5, aQ dah siap sedia nak bali. Heaven gler ase. P yg paling penting staf ye sporting =)..aQ pun epi cume penat ckit. 2 je..hope dari sni korng dpt gmbran cmne krje staf2 farmasi di hospital ngn KK. Memang memenatkan sebb ramai patients. Jadi berharap korang sentiase bersabar masa tunggu bekalan ubat korang..


tErima kAsih / Gamsahamnida / Thank yOu / syUkran

0 cE CommEnt:

Post a Comment

HaK ciptA tErpELihaRa (c) KhaiRuL Najmi